Next
Prev
View Details
Urja Counciling Center
  • Date : 2017
  • Client : DR. BHAVNA DIPESH RAJA
  • Area : VESU
  • Status : Completed
  • Scale : 700 sq.ft

Gallery

Project Info

    Adhering to the saying above, design for Urja clinic is conceptualized, where human emotions, reactions and postures play an elementary role. The concept re-volves around the thought of mental health problems where transparent, barrier free spaces pushing forward open-ended conversations between the patient and doctor. Emphasizing on sensitivity, the space is design with homely atmosphere, avoiding the monotonous clinic environment. Moving along the interiors of the clinic, one will experience a blended colour scheme of both warm and cool colour palette applied at different places considering the human psychology and its effects.

    Entering through the reception, a reason of stability, purity, and comfort is bestowed trough simple white textured wall and ceiling, with a compelling addition of a front-lit upholstered wall graphic. At the reception and waiting lounge, one observes a quirky designed frosted glass partition showcasing various day to human activities. The glass partition is spread all over the central space.

    The doctor’s cabin greets one with a pool of colours splashed over muted white canvas with cool teal color highlighted through the arch framing across the doctors chair. This semi partition segregates the doctor’s book shelf from the visiting area. The back gives the visitor a skyline view of the city, calming the upheaval in one’s mind. On the other hand, the balcony is approached through an arched door cladded with bricks exhibiting a reflex of stability and persistence making the patient develops a comforting faith in the doctor. The balcony is sufficed with turfs and pots, adding the garden like setting, conceiving the feeling of tenderness, warmth and emotional strength.

    Going back indoor, the group discussion activity space is used in an intelligent manner. The waiting lounge too is converted into a huge discussion space, formulate by opening the collapsible frosted shutters and allowing for a voluminous arrangement with options of the open or private compositions.

    The make the space more intriguing, small design elements are customized and incorporated thoughtfully at the nook and corners of the clinic. For instance, decor group of musician figurines perched upon the ledge sculpted from brass, various abstract laser-cut wooden of the brain aiding to the counseling sessions.

    Thus a small scale challenging project is well adapted and delivered with quirky and space oriented inputs focusing on functioning of human behavioral sciences.

DIAGRAM